søndag 18. august 2013

Brude doublehanded 2013

Ett av sensommerens vakreste og villeste eventyr er nå over og kroppen verker som bare det.

Det startet i lett vind med en god del strøm over linjen så de 4 andre båtene rakk ikke starten i tillegg var FS2 med Jan Vidar i merket,  Millard og jeg seilte sakte mot første merke for spinnaker, men skulle dere sett resten av feltet kom halsende etter i frisk fin vind og tok oss nesten igjen ved merkepasseringen ikke mye hjelp i en kanonstart i år nei:-).

Vi fikk fin vestover og var nr 2 på neste merke siden Pilar har virkelig fått opp farten. Videre vestover så lå alle båtene rimelig godt samlet,utover Breisundet, det viste seg at alle utenom Grand Vitesse som valgte ei helt annen rute enn resten. Vi fikk tatt noen få bilder før mørket og regnet helt tok overhånd
 FS2 med Jan Vidar rett etter flørauden
 Pilar ligger i tet men ikke langt unna
 Dream utenfor Flø
Vind-Erla på vei mot Herøy - Runde

Her var første plassen 4rer banden tok litt forskjellige valg. Pilar og Dream gikk nedover mot Ulsteinvik for å slå seg i mellom holmene og mot Herøybroa, Vi gikk mer i leia mens FS2 gitt så langt nord at vi trodde at de var på vei til å ta det ytre løpet på utsida av Runde - Nerlandsøy og inn Vannylvsgapet, men neida de kom  nedover mot oss og så rundt herøybroa var vi alle samlet igjen. med andre ord omstart.

Nå var det begynt å bli skikkelig mørkt så spennings nivået økte i takt med regnbyger og vindøkning. Natt navigering er ikke lett for de som gjør det en gang i året under fulle seil og med bare 2 mann, men det gikk også i år :-)
Helt til at vi utenfor Moldtustranda i ett slag fikk det som kalles ''fittestikk'' på skjøtet til genovaen. pulsen hos Millard og meg ble betydelig høyere og kniv kom frem ikke bare en men 2 ganger, heldigvis for skjøtet fikk Millard ideen om å slippe på fallet slik at trykket på skjøtet ga seg, grunna som vi slo for å unngå var nå ikke langt unna, men lykken står den kjekke bi.

Her forsvant Pilar og FS2 for oss og vi hadde bare kontakt med Dream i slagdueller nedover østsiden av Sandsøy gjennom Åramsundet til Kvamsøy og runding Haugsholmen fyr.
Rett før runding av Haugsholmen ble det igjen hektisk ombord, hvor i hel..... skal vi klare å runde dette i mørket på kryss i et trangt sund med mye skjær, løsningen var etter ei lita stund helt klar og det var på legge seg på hjul på Dream og stole 100 % på at Rolf har bedre navigeringsutstyr en hva vi hadde ombord. Millard roper Fittestikk hæ mener du det? fa.... i dette trange området, men puh her klarte vi å fikse det raskt og var fortsatt på hjul med Rolf.
Vi rundet nærmere halv fire om natta,og så Pilar for første gang på lenge de valgte å gå nord og rundt på utsida i havet mens Rolf og vi valgte beineste linjen som var samme som på vei nedover i håp om at vinden ville holde.
Neste øvelse var at vi satt spinnaker i mørket og kjørte den innover forbi Kvammsøya, Voksa opp forbi Sandsøya til vi kom nesten tilbake til Moldtustranda.
Her ble vinden  og farvannet så rotete at vi valgte å ta den ned, hadde vi holdt den oppe ett par min til ville vi kanskje klart oss under Herøybroa også . FS2 som rundet noen min bak oss fikk kontakt her og plutselig var vi 3 båter samlet i stilla igjen.
Vinden tok seg opp rett etter broa og spinnakeren kom opp og vi seilte med den til vi begynte på runding oppe ved Roald.
Nå var det jo trivelig seilas under spinnaker oppover mot flørauden hvor vi valgte å gå på utsida oppover mot Erknafyr.
Vi sakte men sikkert seg ifra Dream i dette området FS2 seilte heit inne ved land og tok skjansen for at det skulle gå bra, vi valgte en sikrere rute lenger ute.
 Her går det unna, selv om bølgene og dønninger kom inn fra forskjellig retning. Den lille blå flekken bak er Dream
 Maksfart på turen 11,4 knop konge.
Hvor er alle grunnene og hvilke vei skal vi ta inn til runding flatskjær.?

Nedtak av spinnaker gikk fint selv under rulling så da var vi klar til å runde flatskjær litt etter FS2 som hadde kommet seg velberget på innsida'' av og til er lykka bedre enn forstanden'' gammelt sitat fra min mor:-) vi hadde en fin kryss innover til rundingen på Lespsøyrevet.
Flott slør oppover til Roald og målgang.
2 stuptrøtte karer jobbet og jobbet i 16 timer for å få båten til å gå fortest mulig hele tiden og tilslutt ble det en 3dje på oss etter FS2 som vant og Pilar som ble nr 2 Dream ble 4 Grand Vitesse som valgte Vartdalsfjorden på vei til Haugsholmen var da 3 timer bak oss og valgte å avslutte ved Godøya fik DNF Båten fra Molde som var påmeldt stilte dessverre ikke opp.

Kanon tur var dette også samme som i fjor. Det verste var regnet som bøttet ned til langt på natt, returen  for spinnaker i sterkt solskinn deilig og varmt var en høydare det er synd at ett arrangement som dette ikke tiltrekker seg flere enn 5 startene båter.
Vi kan jo ikke annet enn å håpe på at det vil stille flere båter neste gang.

Jan-Atle og Millard.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar