lørdag 27. mai 2017

Ålesund Doublehanded

I dag var det en nydelig dag, med temperaturer i ÅLESUND på over 20 grader, og da ble Ålesund Doublehanded arrangert.
Start på Gåsholmen BB runding Flørauden - BB runding Sørligste staken på Lepsøyrevet og til mål. en seilas på ca 30 nautiske mil.

Vi tok starten men Hessafjorden viste seg nok en gang fra sin mest lunefulle side, med vindskift på 70/80 grader og enkelte stilleområder.
Det var tre båter som ønsket å utfordre seg med ekstremt varierende forhold Pilar - Helika II - Vind-Erla.
Vi fikk to restarter ut i Hessafjorden sammen med Helika. Pilar valgte å gå langs Hessa og så ut til å tape på det siden vi var de første ut i Breisundet hvor vinden hadde økt og vi toget med 7 knop mot runding, men hvor lenge var Adam i paradis? vi gikk rett i ett vindhull og fikk ikke skuta til å gå framover da seilte Pilar seg sakte men sikkert fra oss lengre ut i fjorden.
Helika kom i samme vindhull som oss bare litt for seint, og når vi klarte å gli gjennom ble de liggende hjelpeløse igjen.
Vi fikk opp farten og tok sakte men sikker inn på Pilar, og ved runding var Stein Frode ikke så langt foran oss. vi trimmet og trimmet men klate ikke å nærme oss noe særlig før vi begynte å kjøre spinnaker. Da dro vi godt innpå, men ved Godøya så ble det litt haloys gitt:-)  vinden kom kraftig utover fra Vartdal og ei stund så det ikke ut til at vi ville klare å stå fyrlykta på søre Godøya, for vi hadde kjempeproblemer med spinnakeren, Stein Frode sleit også med genakeren sin og brotchet og brotchet før han fikk tatt den ned.
Det gikk ikke noe bedre for oss. vi prøvde å ta den ned, men gjorde alle de feila i boka vi kunne gjøre med ett par knuter på baberlinen jeg dumpet toppen for raskt( synderen er den som skriver ja, og takk og pris for gode hansker ) men vi klarte å kjøre båten med spinnakeren halvveis i vannet før vi fikk vinsjet den opp og kunne fortsette ferden mot Lepsøyrevet. hadde aldri trodd det ville gå , men det gjorde det. vi valgte å kjøre ut i Vigrafjhorden i år og det var utrolig frustrerende å se at Pilar hadde fin vind inne ved land, mens vi hadde vind fra alle kanter, innslag i fokk mens vindindtrumentet viste 50 grader apperent.
Endelig kom det ett nordadrag som sendte oss først rundt merket. Pilar rundet ikke langt bak, men Stein Frode valgte å gå sørover langs land igjen og denne gangen lønte det seg ikke, vi hadde masse rotevinder og brukte laaang tid  men klarte endelig å få tak i ei stripe med 4 m/s som sendte oss ned mot Oksebåsen hvor det var målgang og etter ca 8 timer seiling i fantastisk vær var vi i mål, som første og eneste båt Pilar hadde havnet i stilla og bevegde seg ikke.

Minste fart 0,2knop - maks fart 11,3 knop.
vind fro 0 - 9/10m/s.
Distanse  ca 31 nautiske
tidsbruk rundt 8 timer.

Utrolig at det ikke er flere som kan tenke seg å seile en slik flott tur som dette i alle fall når det både er litt vind og strålende sol.

Jan-Atle1 kommentar:

 1. Kjekt å kunne gi dere kamp nesten hele veien inn. Godt fornøyd med det.
  Interessant å se trackene på raceq. Ser ut til at det ikke nødvendigvis var veivalg som avgjorde spesielt mye i Hessafjorden. På tur ut hessafjorden hadde jeg en del dårlige slag siste biten mot Tueneset og da ble jeg litt offer for strømmen. Antar det var derfor dere dro fra mot Breisundet.
  Fantastisk herlig å seile i Breisundet med litt sjø og bra trøkk, selv om det var rossete.
  På lensen fra Flø slet jeg med å holde unna dere når det var mye trøkk i vinden. Rekker ikke å slakke skjøtet fort nok samtidig som en rorer, så dessverre fikk jeg 2 broacher, og i den siste røk fallet og hele gennakeren gikk i sjøen. Det er ikke en spesielt effektiv måte å ta ned gennaker på.... Fikk heldigvis berget seilet uten noen skader.
  Fikk heldigvis improvisert opp gennaker igjen med et annet fall så vi fikk de fine fightene i Valderhaugfjorden og Vigrafjorden.

  SvarSlett